Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/39-svatomartinske-menu-recepty/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/39-svatomartinske-menu-recepty/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/39-svatomartinske-menu-recepty/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/39-svatomartinske-menu-recepty/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => claudebot [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/opt/bin:/usr/x86_64-pc-linux-gnu/gcc-bin/11.3.0:/var/qmail/bin [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 18.216.190.167 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 47115 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=39-svatomartinske-menu-recepty&month=9&year=2019 [REDIRECT_URL] => /cs/39-svatomartinske-menu-recepty/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=39-svatomartinske-menu-recepty&month=9&year=2019 [REQUEST_URI] => /cs/39-svatomartinske-menu-recepty/?month=9&year=2019 [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1713254143 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Svatomartinské menu • recepty

Recepty z Dobrého rána České televize

 

Karamelizovaný císařský trhanec

Suroviny:
> 120 g hladké mouky,
> 200 ml mléka,
> 4 vejce,
> rum, moučkový cukr,
> jablka, rozinky, máslo a sůl.

Jak na to?
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Mouku, sůl, mléko a žloutky promícháme v míse dohladka. Přidáme sníh z bílků a lehce smícháme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme plátky jablek, rozinky a lehce je opečeme. Přilijeme těsto a necháme ho ze spodní strany zezlátnout. Poté těsto otočíme, natrháme a opečeme i z druhé strany. Přidáme moučkový cukr, který necháme  lehce zkaramelizovat. Zakápneme rumem a necháme odvařit. Trhanec dáme na talíř a pocukrujeme.

 

Husí kaldoun - polévka

Suroviny:
> 1,5 l husího vývaru,
> 1 mrkev,
> 1 celer (množství jako mrkve),
> 1 menší cibule,
> 1 lžíce  másla,
> 1 lžíce olivového oleje,
> 2 lžíce hladké mouky,
> sůl a pepř.

 

Jak na to?
Na másle s olejem orestujeme na drobno pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou zeleninu. Přidáme mouku, dobře promícháme, zalijeme vývarem a dobře provaříme nejméně 20 minut. 10 minut před koncem přidáme nudle, z vývaru obrané maso a zvlášt uvařené knedlíčky. Nakonec ochutíme solí pepřem a vmícháme plnou hrst zelené petrželky.

Nudle

Suroviny:
> 100 g hrubé mouky,
> 1 vejce,
> půlka skořápky vody,
> sůl.

 

Jak na to?
Promícháme osolenou mouku s vodou a vajíčkem, těsto následně vyválíme na tenký plát. Plát by měl být tak tenký, abychom přes něj viděli vzorek utěrky. Necháme oschnout, nakrájíme nudle, nebo flíčky a necháme ještě proschnout. Uvaříme ve slané vodě.

Játrové knedlíčky

Suroviny:
> 250 g kuřecích nebo vepřových jater,
> půlka středně velké cibule,
> 1 stroužek česneku (velký),
> 1 vejce,
> 2 lžíce strouhanky,
> 1-2 lžíce hrubé krupice,
> sůl, pepř a majoránka.

 

Jak na to?
Na masovém strojku umeleme očištěná játra (meleme na co nejmenším průměru, nejlépe dvakrát) až poté meleme zbytky cibulí. Malá finta: klasický mlýnek má tu  vlastnost, že na „šnek“ namotá všechny šlachy a žíly. Pokud je tedy před druhým mletím odstraníme, jsou játra opravdu čistá, po jejich odstranění meleme cibuli. Přidáme vejce, koření a utřený česnek (nikoliv umletý). Dobře promícháme, zahustíme strouhankou a krupicí. (Zde malé upozornění našeho kuchaře: Obecně se používá jen strouhanka. Krupici použijte pokud máte rádi knedlíčky pevnější konzistence. S použitím krupice je tady jedna nutnost. Hotové těsto je zapotřebí nechat v lednici odpočinout asi půl hodiny. Co se předem zdálo řídké, krásně ztuhne nabobtnalou krupicí. Uvedené samozřejmě platí i pro strouhanku). Dáme uvařit. S krupicí je vaření o nějakou tu minutku delší. Kuchař doporučuje vařit knedlíčky zvlášť ve vodě, nikoliv v polévce. Knedlíčky po uvaření schladíme studenou vodou. (A ještě upřimné přiznání kuchaře: Knedlíčky nedělá, ale protlačí těsto děrovaným cedníkem na halušky do vroucí vody.)

 

Husí roláda

Suroviny:

> plát masa z jedné vykostěné husy,
> 700 g mletého vepřového masa,
> husí jatýrka z drobů vykoštěné husy,
> 1 cibule,
> 3  žloutky,
>  provázek, alobal, potravinová folie,
> sůl, pepř a petrželka.

 

Jak na to?
Nejprve připravíme náplň do husy. Mleté maso smíchame v míse se žloutky (nedáváme celá vejce, nadivka by byla tužší - se žloutky je krásně jemná a vlačná). Přidáme na cibulce orestovaná, osolená a opepřená husí jatýrka, která jsme nechali vychladnout. Promísíme s masem, osolíme, opepříme a dochutíme podle vlastní chuti. Můžeme přidat pistácie a švestky. Husí plát naklepeme a seřízneme lehce maso z prsou, tím vyplníme případné mezery na plátu, kde je málo masa. Osolíme, opepříme a natrěme nádivkou. Zarolujeme abychom měli na řezu vždy část prsou i stehen. Tzn. začneme rolovat buď ze strany prsou nebo stehen, nikoliv z boku husy. Roladu převážeme provázkem a zamotáme jako bombón do potravinové folie a nakonec stejným způsobem do alobalu. Dáme na pekáček a pečeme pomalu na 100 °C asi 6 hodin do měkka. Závěrem vybalíme a dáme na 220 °C do trouby jen pro barvu.

 

Zelí z červené řepy

Suroviny:
> červená řepa,
> husí sádlo,
> 1 cibule
> kmín, med, balsamikový ocet, sůl a pepř.

 

Jak na to?
Řepu upečeme nebo uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na husím sádle zpěníme červenou cibulku s kmínem, přidáme červenou řepu, a podusíme… Dochutíme medem a balsamikovým octem, osolíme a opepříme dle potřeby.

 

Připravil: majitel Restaurace v dobrých časech David Hrubý

Zdroj: JIP recepty v Dobrém ránu České televize

Zpět na recepty