Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/opt/bin:/usr/x86_64-pc-linux-gnu/gcc-bin/11.3.0:/var/qmail/bin [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 3.145.58.169 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 45617 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko&month=1&year=2020 [REDIRECT_URL] => /cs/42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko&month=1&year=2020 [REQUEST_URI] => /cs/42-recepty-z-masa-pecene-zlutomase-kuratko/?month=1&year=2020 [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1713521009 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty z masa • Pečené žlutomasé kuřátko

Recepty z masa

 

Pečené žlutomasé kuřátko s nádivkou z čerstvých bylinek a šťouchanými bramborami

 

Suroviny:

> 1 žlutomasé kuře,
> lžíce másla,
> sůl a pepř.

 

Příloha

 

Suroviny:
> 1 kg brambor uvařených v osolené vodě,
> 1 střední cibule,
> 100 g kvalitní anglické slaniny,
> 1 jarní cibulka s natí,
> 2 lžíce másla,
> 1 lžíce sádla.

 

Nádivka

 

Suroviny:
> 10 ks rohlíků (nejlépe z předešlého dne),
> 100 g másla,
> 4  vejce,
> 0,2 l mléka,
> 2 hrsti nasekaných bylinek (pažitka, velkolistá petržel, tymián, rozmarýn),
> 0,1 l živočišné smetany min. 31%,
> sůl, pepř a muškátový oříšek.

 

Jak na to?

Nejprve vykostíme kuře. Položíme jej hřbetem nahoru, stehny k sobě. Podél páteře uděláme řez od krku směrem dolů. Opatrně seřezáváme nejprve z jedné strany maso s kůží podél hrudního koše. V kloubech oddělíme křidélka a stehýnka a postupně pokračujeme s odřezáváním masa po kostech směrem k prsní kosti. Stejně postupujeme i na druhé straně kuřete. Máme-li vykostěný celý skelet kuřete, velmi opatrně jej odřízneme z prsní části kuřete a to tak, abychom neprořízli tenkou kůži. Stehýnka a řidélka opatrně zbavíme kostí. Poté kuře rozložíme stehny od sebe. Na kuře rozprostřeme potravinářskou fólií a pomocí paličky jej lehce naklepeme. Fólie nám zabrání znečištění okolí pracovní plochy při naklepávání kuřete. Poté kuře osolíme, opepříme a na střed vložíme nádivku, zarovnáme do válce a kuře opatrně zarolujeme. Roládu pevně utáhneme potravinářským motouzem. Vložíme do pekáčku s máslem, na povrchu osolíme a pepříme, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 70 min. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujeme. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Scedíme a rozmačkáme spolu s máslem, cibulkou se slaninou a na tenké plátky krájenou jarní cibulkou.

 

Příprava nádivky

 

Jak na to?

Rohlíky nakrájíme na kostky 1x1 cm a necháme v troubě vyhřáté na 160 °C proschnout asi 10 minut. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme metličkou s mlékem, smetanou, rozpuštěným máslem a vlijeme na opečené rohlíky. Čerstvé bylinky nakrájíme nahrubo a přidáme je k namočeným rohlíkům, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme k ochuceným rohlíkům .

 

Připravil: Pavel Maňák

Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015

Zpět na recepty

  • Pečené žlutomasé kuřátko