Recepty saláty • Salát z marinovaného celeru
Recepty na saláty
Salát z marinovaného celeru,
jablek, zakysané smetany a filetů z citrusových plodů
Suroviny:
> 1 čerstvý celer,
> 1 velké pevné jablko,
> 250 g zakysané smetany,
> 5 cl panenského olivového oleje,
> 2 dcl oleje na smažení,
> 1 velký pomeranč,
> 1 velký růžový grep,
> 1 limetka,
> 1 pol. lžíce medu,
> sůl, pepř a snítka velkolisté petržele.
Jak na to?
Celer očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, které krájíme na 1cm silné nudle. 8 plátků si schováme, z kterých si usmažíme tenké nudličky na ozdobu. Dáme do misky, osolíme, opepříme, med zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme 20 minut marinovat. Poté přidáme zakysanou smetanu, nahrubo nasekanou velkolistou petržel, nahrubo nastrouhané omyté jablko, ale i se slupkou a opatrně spojíme. Dle potřeby dochutíme solí, medem a šťávou z citrónu. Pomeranč, grep, limetku omyjeme a osušíme. Pomocí nože s tenkou, ale dlouhou, ostrou čepelí citrusové plody zbavíme dužniny i s bílou dužninou a následně vykrojíme filety. Na filetech nesmí zůstat bílá dužnina. Vykrajujeme opatrně, aby nám z filetů nevytékala šťáva. Tenké plátky z celeru nakrájíme na nudličky, (vlasové nudle), které dozlatova usmažíme na rozehřátém oleji. Po usmažení vytáhneme na savý ubrousek, abychom jsme se zbavili oleje. Dochutíme solí a opatrně promícháme. Salát z marinovaného celeru položíme na hluboký talíř, ozdobíme filetami z citrusových plodů a usmaženými celerovými nudličkami. Můžeme přidat lískové oříšky a drcené mandle.
Připravil: Dalibor Navrátil
Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015