GASTROSTUDIO

  • GASTROSTUDIO kurs vareni 6 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 5 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 3 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 4 JIP

Recepty saláty • Salát z marinovaného celeru

Recepty na saláty

 

Salát z marinovaného celeru,

jablek, zakysané smetany a filetů z citrusových plodů

 

Suroviny:

> 1 čerstvý celer,

> 1 velké pevné jablko,

> 250 g zakysané smetany,

> 5 cl panenského olivového oleje,

> 2 dcl oleje na smažení,

> 1 velký pomeranč,

> 1 velký růžový grep,

> 1 limetka,

> 1 pol. lžíce medu,

> sůl, pepř a snítka velkolisté petržele.

 

Jak na to?
Celer očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, které krájíme na 1cm silné nudle. 8 plátků si schováme, z kterých si usmažíme tenké nudličky na ozdobu. Dáme do misky, osolíme, opepříme, med zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme 20 minut marinovat. Poté přidáme zakysanou smetanu, nahrubo nasekanou velkolistou petržel, nahrubo nastrouhané omyté jablko, ale i se slupkou a opatrně spojíme. Dle potřeby dochutíme solí, medem a šťávou z citrónu. Pomeranč, grep, limetku omyjeme a osušíme. Pomocí nože s tenkou, ale dlouhou, ostrou čepelí citrusové plody zbavíme dužniny i s bílou dužninou a následně vykrojíme filety. Na filetech nesmí zůstat bílá dužnina. Vykrajujeme opatrně, aby nám z filetů nevytékala šťáva. Tenké plátky z celeru nakrájíme na nudličky, (vlasové nudle), které dozlatova usmažíme na rozehřátém oleji. Po usmažení vytáhneme na savý ubrousek, abychom jsme se zbavili oleje. Dochutíme solí a opatrně promícháme. Salát z marinovaného celeru položíme na hluboký talíř, ozdobíme filetami z citrusových plodů a usmaženými celerovými nudličkami. Můžeme přidat lískové oříšky a drcené mandle.

 

Připravil: Dalibor Navrátil

Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015

Zpět na recepty

 

 

  • Salát z celeru

Kalendář akcí

Září 2019
Po
Út
St
Čt
So
31
7
14
21
28
5
Ne
1
8
15
22
29
6