Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/opt/bin:/usr/x86_64-pc-linux-gnu/gcc-bin/11.3.0:/var/qmail/bin [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 18.219.22.169 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 36590 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem&month=11&year=2019 [REDIRECT_URL] => /cs/46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem&month=11&year=2019 [REQUEST_URI] => /cs/46-recepty-na-polevky-polevka-spenatovy-krem/?month=11&year=2019 [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1713595961 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Recepty na polévky • Polévka špenátový krém

Recepty na polévky

 

Polévka špenátový krém se zastřeným vejcem

 

Suroviny:
> 2 lžíce másla,
> 1 větší cibule,
> 4 stroužky česneku,
> 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu,
> 0,5 l živočišné smetany 31%,
> 4 vejce,
> sůl, pepř, ocet a muškátový oříšek.

 

Jak na to?
Na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme špenátové listy, česnek, orestujeme a zalijeme smetanou, osolíme a vaříme 15 min. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem v hladký krém, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Při podávání vložíme do polévky zastřené vejce.
Zastřené vejce:
V menším kastrolku zavaříme vodu, do které přilijeme 150 ml octa. Vodu rychle zamícháme tak, aby nám vznikl uprostřed vír, do kterého rozklepneme vajíčko. Vodní vír zabalí bílek okolo žloutku. Jakmile se bílek zpevní, stáhneme kastrólek z plotny a necháme cca 3 minuty dojít. Poté vejce vyjmeme a podáváme. Bílek je pevný a žloutek tekutý.


Připravil: Dalibor Navrátil

Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015

Recepty

 

  • Polévka špenátová