Recepty na polévky • Polévka špenátový krém
Recepty na polévky
Polévka špenátový krém se zastřeným vejcem
Suroviny:
> 2 lžíce másla,
> 1 větší cibule,
> 4 stroužky česneku,
> 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu,
> 0,5 l živočišné smetany 31%,
> 4 vejce,
> sůl, pepř, ocet a muškátový oříšek.
Jak na to?
Na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme špenátové listy, česnek, orestujeme a zalijeme smetanou, osolíme a vaříme 15 min. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem v hladký krém, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Při podávání vložíme do polévky zastřené vejce.
Zastřené vejce:
V menším kastrolku zavaříme vodu, do které přilijeme 150 ml octa. Vodu rychle zamícháme tak, aby nám vznikl uprostřed vír, do kterého rozklepneme vajíčko. Vodní vír zabalí bílek okolo žloutku. Jakmile se bílek zpevní, stáhneme kastrólek z plotny a necháme cca 3 minuty dojít. Poté vejce vyjmeme a podáváme. Bílek je pevný a žloutek tekutý.
Připravil: Dalibor Navrátil
Zdroj: JIP MAGAZÍN JARO 2015