GASTROSTUDIO

  • GASTROSTUDIO kurs vareni 3 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 6 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 4 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 5 JIP

Štědrovečerní večeře • Vánoční rybí polévka

Štědrovečerní večeře

 

Vánoční rybí polévka

 

Suroviny (4 - 6 osob):
> skelety ze sladkovodních ryb,
> 3 ks hlav kapra,
> 300 g jiker a mlíčí,
> 300 g karotky,
> 200 g pastiňáku,
> 150 g celeru,
> 1 velká cibule,
> 6 ks bobkového listu,
> 10 kuliček nového koření,
> 10 kuliček celého černého pepře,
> 4 pol. lžíce hladké mouky,
> 120 g másla,
> 1 snítka velkolisté petržele,
> 1 špetka muškátového oříšku,
> 3 ks rohlíků,
> dle chuti sůl.

 

Jak na to?
Skelety ze sladkovodních ryb a hlavy kapra důkladně pod tekoucí vodou umyjeme. Zbavíme rybího slizu, žáber a očí. Dáme do hrnce, nalijeme vodu, osolíme, přidáme koření a uvaříme do měkka. Po uvaření přecedíme. Rybí maso po vychladnutí obereme a dáme do misky. Do rendlíku dáme máslo, rozehřejeme, přidáme hladkou mouku a uděláme si světlou jíšku. Takto vzniklou jíškou zahustíme rybí vývar, přidáme jikry, mlíčí a očištěnou, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Přivedeme k varu a na mírném ohni 10 minut provaříme. Dochucujeme solí, muškátovým oříškem a kdo bude chtít, může zjemnit kvalitní smetanou. Rohlíky nakrájíme na větší kostky, které na sucho na pánvi do zlatova opečeme. Na závěr přidáme uvařené obrané rybí maso. Na talíři zdobíme na hrubo nasekanou velkolistou petrželí.

 

Připravil: Dalibor Navrátil

Zdroj: JIP MAGAZÍN ZIMA 2015

Zpět na recepty

 

  • Polévka rybí

Kalendář akcí

Říjen 2019
Po
Út
St
Čt
So
5
12
19
26
2
Ne
6
13
20
27
3