Array ( [REDIRECT_SCRIPT_URL] => /cs/80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr/ [REDIRECT_SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr/ [REDIRECT_STATUS] => 200 [SCRIPT_URL] => /cs/80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr/ [SCRIPT_URI] => http://www.jip-gastrostudio.cz/cs/80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr/ [HTTP_ACCEPT] => */* [HTTP_USER_AGENT] => claudebot [HTTP_HOST] => www.jip-gastrostudio.cz [PATH] => /bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/opt/bin:/usr/x86_64-pc-linux-gnu/gcc-bin/11.3.0:/var/qmail/bin [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_SOFTWARE] => Apache [SERVER_NAME] => www.jip-gastrostudio.cz [SERVER_ADDR] => 82.208.7.93 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 54.224.90.25 [DOCUMENT_ROOT] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root [SERVER_ADMIN] => webmaster@jip-gastrostudio.cz [SCRIPT_FILENAME] => /domains/jip-gastrostudio.cz/public/www_root/index.php [REMOTE_PORT] => 40456 [REDIRECT_QUERY_STRING] => lang=cs&page=80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr [REDIRECT_URL] => /cs/80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => lang=cs&page=80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr [REQUEST_URI] => /cs/80-stedrovecerni-vecere-smazeny-kapr/ [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1711617489 )

GASTROSTUDIO

  • Banner nový 2020

Štědrovečerní večeře • Smažený kapr

Štědrovečerní večeře 

 

Smažený kapr v domácím karotkovém oleji s bramborovým salátem 

 

Smažený kapr v domácím karotkovém oleji

 

Suroviny (4 osoby):
> 800 g filet z kapra,
> 1 l kvalitního řepkového oleje,
> 300 g karotky,
> 150 g hladké mouky,
> 3 ks vajec,
> 350 g jemné strouhanky, dle chuti sůl,
> 1 citrón.

 

Jak na to?
Filet z kapra omyjeme, osušíme, naporcujeme na 200 gramové filety. Kůži na dvou místech nakrojíme. Osolíme a do masa dlaní vetřeme. Filety postupně obalíme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec v kvalitní jemné strouhance. Do většího hrnce na hrubo nastrouháme očištěnou karotku, přilijeme olej, zahřejeme a rozpálíme přibližně na 120 °C. Olej na půl hodiny odstavíme. Takto vznikne kvalitní domácí karotkový olej. Po půl hodině přes jemný cedník přecedíme. Obalené filety zlehka smažíme v takto připraveném karotkovém oleji. Po usmažení dáme filety na savý papírový ubrousek, kterým se zbavíme přebytečného oleje.

 

Kuchařské techniky:
Takto můžete obalit kteroukoliv vámi oblíbenou sladkovodní rybu. Doporučujeme si připravit svou kvalitní strouhanku doma. Kapra můžete usmažit v přepuštěném másle Ghi.

 

Bramborový salát

 

Suroviny (4 osoby):
> 1,5 kg brambor,
> 1 ks velké cibule,
> 300 g mrkve,
> 200 g celeru,
> 150 g pastiňáku,
> 100 g sterilovaného hrášku,
> 4 ks vajec,
> 350 g majonézy,
> 3 dcl octa,
> 150 g cukru krupice,
> 100 g sterilovaných okurek,
> dle chuti sůl a pepř.

 

Jak na to?
Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme skoro do měkka. Vodu scedíme, brambory necháme vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupeme a pomocí tlačítka protlačíme na kostky. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme. Kořenovou zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme ocet, sůl, nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme skoro do měkka. Pozor, nálev na vaření zeleniny musí být hodně vychucený. Zeleninu po uvaření necháme zchladnout v tomto nálevu. Očištěnou cibuli na drobno nasekáme. Okurky nakrájíme na menší kousky. Vejce uvaříme ve vodě. Po uvaření a vychladnutí vejce opatrně oloupeme. Sterilovaný hrášek zbavíme nálevu. Kořenovou zeleninu vycedíme, ale nálev si uschováme. Do mísy dáme majonézu, kořenovou zeleninu, cibuli, hrášek a vše důkladně promícháme. Přidáme uvařené a na menší kusy nakrájená vajíčka, brambory a okurky. Opatrně spojíme v jednolitou hmotu. Tuto hmotu dochutíme dle potřeby nálevem z kořenové zeleniny. Osolíme a opepříme dle chuti. Důležité je, aby brambory byly pevné, né aby salát připomínal šťouchané brambory.

 

Připravil: Dalibor Navrátil

 

Zdroj: JIP MAGAZÍN ZIMA 2015

Zpět na recepty

 

  • Štědrovečerní večeře, kapr a salát