GASTROSTUDIO

  • GASTROSTUDIO kurs vareni 6 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 5 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 4 JIP
  • GASTROSTUDIO kurs vareni 3 JIP

Recepty na sladkosti • Kynuté koláče

Recepty na sladkosti

 

Koláče z kynutého těsta s tvarohovou a makovou náplní sypané drobenkou

 

Suroviny (20–30 koláčků):
> 1 kg hladké mouky,
> 300 g cukru krupice,
> 50 g másla,
> 100 ml 28–31% smetany,
> 50 g čerstvého droždí,
> 6 ks vajec,
> 10 g soli,
>voda (dle potřeby).

 

Drobenka

 

Suroviny:
> 300 g hrubé mouky,
> 300 g cukru moučka,
> 100 ml oleje.

 

Maková náplň

 

Suroviny:
> 190 g mletého máku,
> 140 g cukru krupice,
> 0,04 ml rumu,
> 410 ml mléka,
> 100 g dětských piškotů.

 

Tvarohová náplň

 

Suroviny:
> 250 g plnotučného tvarohu,
> 2 ks vajec,
> 80 g cukru krupice,
> 20 g vanilkového pudinku,
> vanilka,
> citrón.

 

Jak na to?
Do mísy dáme mouku a do připraveného důlku nasypeme cukr a na něj rozdrobíme droždí, na které nalijeme vlažnou smetanu, a necháme droždí nabobtnat. Na okraj mísy, mimo kvásek přidáme žloutek z jednoho vejce, sůl a tuk. Když nám droždí dobobtná, smícháme všechny ingredience v nelepivé těsto a to necháme vykynout. Mezitím si připravíme drobenku smícháním všech surovin. Makovou náplň připravíme uvařením máku spolu s mlékem a cukrem. Po zchladnutí do směsi přidáme rum. Nakonec zahustíme dle potřeby přidáním strouhaných piškotů. Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, cukru, vajec, uvařeného vanilkového pudinku a kůry z citrónu. Z vykynutého těsta tvoříme malé či větší koláče, které plníme připravenými náplněmi a sypeme drobenkou. Pečeme na 160 °C cca 25 minut a po upečení pomažeme rozpuštěným máslem s rumem.

 

Zdroj: JIP MAGAZÍN PODZIM 2014

Zpět na recepty

 

  • Kynuté koláče

Kalendář akcí

Říjen 2019
Po
Út
St
Čt
So
5
12
19
26
2
Ne
6
13
20
27
3